Pasta med mycket grönt, bönor, fröströssel och parmesan

En snabbpasta som passar bra mitt i veckan. Har du en kött- eller fiskrest över kan du med fördel äta pastan till den.

Skriv ut4 portioner35 minuter

    250 g penne-pasta

    2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

    oliv- eller rapsolja till stekning

    ½ krm chiliflakes (kan uteslutas)

    200 g mangold (mittsträng och stjälk borttagen) eller spenat

    1 förpackning stora vita bönor (380 g), avrunna och sköljda

    1 dl finriven parmesan

    1 dl blandade frön, t ex solros- och pumpafrön

    3/4 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    1. Koka pastan enligt anvisning på paketet och låt rinna av men spar cirka 2 dl av kokvattnet.
    2. Stek vitlöken i lite olja i en stor panna utan att det tar färg. Tillsätt chiliflakesen.
    3. Vänd i mangold eller spenat och bönorna och låt det hastigt fräsa ihop.
    4. Blanda i pastan, det resterande kokvattnet, parmesan och vänd runt.
    5. Krydda med det mesta av saltet och peppar.
    6. Stek fröna separat i olja tills de får lite färg och strö på några korn salt.
    7. Bjud fröströsslet till pastan.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Spenat

    Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

    Bönor

    Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept