Olivbaguetter

Ett klassiskt recept som ska bakas samma dag som de ska ätas. Perfekt till soppa och sallad.  De ska jäsas länge men går snabbt att baka.

Skriv ut123 timmar inkl jäsning

    25 g jäst

    5 dl vatten, 37 grader

    1 tsk salt

    4 dl dinkelmjöl, fullkorn

    8 dl vetemjöl special

    1 ½ dl hackade kalamataoliver, urkärnade

    1. Smula jästen i en bunke och häll på det ljumna vattnet och rör tills jästen löser sig.
    2. Lägg i salt och mjöl och rör snabbt ihop till en kladdig deg. Överarbeta inte!
    3. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 2 timmar.
    4. Sätt ugnen på 275 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
    5. Pudra mjöl på exempelvis en arbetsbänk och stjälp upp degen ovanpå. Knåda inte.
    6. Platta ut degen till en rektangulär platta stor som ett A4-ark. Strö på oliverna och tryck försiktig till.
    7. Skär degen i tre delar på längden med mjölad kniv. Vrid hastigt varje del till en tvinnad baguette och lägg dem på plåten.
    8. Jäs utan bakduk i 10 minuter.
    9. Grädda först 15 minuter, stäng sedan av värmen och låt de stå inne ytterligare 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept