Hetta upp oljan och bryn köttet runtom i en stekpanna cirka 5-6 minuter. Ställ pannan åt sidan och låt köttet ligga kvar däri några minuter. Salta och peppra.
Servera med såsen, potatisen och grönsakerna.
Rödvinssås
1 schalottenlök, skalad och finhackad
1 liten morot, skalad och fint tärnad
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
4 dl köttbuljong
2 dl rödvin
2 msk soja
1 krm socker
2 krm salt och nymald svartpeppar
ev 3-4 msk maizenaredning för mörka såser
(ev lite collorit att färga med)
Fräs lök och morot i oljan i en kastrull så det får lite färg.
Lägg i tomatpuré och låt det fräsa med under omrörning några sekunder.
Häll i buljong, vin och soja och låt det koka under lock tills cirka 5 dl återstår.
Låt grönsakerna vara kvar och mixa slätt. Smaka av med socker, salt och peppar.
Om du vill kan du reda av med maizenaredning enligt förpackningen.
Färga eventuellt med collorit för mörkare färg.
Gratinerade tomater
4 stora tomater
ca 2 dl smulat surdegsbröd
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 dl färska örter, t ex oregano, persilja, hackade
1 dl svarta urkärnade kalamataoliver, skivade
3 msk pinjekärnor
2 msk olivolja
1 krm salt och nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. (200 grader varmluft)
Dela tomaterna i halvor längs med. Gröp ur tomatköttet och släng det. Lägg halvorna upp och ner på ett hushållspapper för att rinna av.
Blanda smulat bröd, vitlök, örter, oliver och pinjekärnor.
Fyll tomaterna med blandningen. Droppa över lite olja. Salta och peppra.
Gratinera mitt i ugnen cirka 10-15 minuter tills tomaterna fått lite färg. Håll varmt.
Krispig potatis
700 g mjölig potatis
2 msk olivolja
1 krm salt och nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. (200 grader varmluft)
Koka potatisen färdig. Häll av vattnet och låt ånga av.
Lägg potatisarna i en oljad stor ugnsform i ett lager och tryck till med t ex en slev så varje potatis mosas lätt och spricker upp.
Ringla över olja, salta och peppra.
Tillaga mitt i ugnen ca 20-25 minuter tills de är gyllene och krispiga.
Vitlöksstekta gröna bönor
300 g gröna bönor, frysta
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 rödlök, skalad och skivad
oliv- eller rapsolja till stekning
1 krm salt
Hetta upp en skvätt olja i en stor panna och lägg i de frysta bönorna. Låt dem fräsa på hög värme cirka 3-4 minuter under omrörning.
Lägg i vitlök och rödlök och låt det fräsa med ett par minuter.