Moules marinières – kokta blåmusslor

Enkelt, gott och hälsosam mat är musslor som är enklare än vad man tror att tillaga. Det här är ett grundrecept som du kan använda som bas för soppa, pastasås med mera. Vill du äta dem bara såhär med ett gott bröd är det en utmärkt lättare rätt. Räkna med att ett nät brukar räcka till två personer. Salt behövs inte, musslor är salta i sig själva.

Skriv ut220

    1 nät blåmusslor, 1 kg

    2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

    1 chilifrukt, urkärnad och hackad

    2 msk olivolja

    1 dl vitt matlagningsvin

    2 dl vatten

    1 liten bunt persilja, hackad

    1. Lägg musslorna i diskhon eller i en balja med kallt vatten.
    2. Sortera bort de musslor som är trasiga eller de som är öppna och inte sluter sig om du knackar hårt på dem med baksidan av en sked.  Om det behövs kan du skrubba dem med en borste, men sjöanemoner kan vara svåra att få bort. Det gör inget om de är kvar.
    3. Klipp bort ”skägg” som sticker ut.
    4. Hetta upp olivoljan i en stor gryta. Lägg i vitlök och chili och låt det fräsa 1-2 minuter utan att det blir bränt.
    5. Häll i vin och vatten och låt det koka upp och stormkoka på högsta värme. Tillsätt musslorna, lägg på lock och låt det koka kraftigt cirka 3-4 minuter tills de öppnar sig. Skaka grytan ett par gånger så musslorna blandas i vätskan. Ta bort alla musslor som inte öppnat sig och släng dem.
    6. Lägg i persiljan och blanda om.
    7. Servera med spadet eller använd musslorna i pasta, gryta eller soppa. Spar i så fall det smakrika spadet och låt det bli en del av rätten.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept