Morotssoppa med ingefära och apelsin

Härligt solgul soppa som värmer. Servera gärna med knäckebröd med ajvar relish som är en god paprikaröra som finns på burk.

 

Skriv ut6 portioner25 minuter

    500 g morötter, skalade och skivade

    2 msk olivolja

    1 gul lök, skalad och grovhackad

    3 vitlöksklyftor, skalade och grovhackade

    2 msk riven färsk ingefära

    1 nypa chiliflakes

    1 ½ liter grönsaksbuljong

    1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

    1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Topping

    1 dl pumpafrö

    olivolja

    1. Fräs morötterna i oljan i en stor gryta cirka 3-4 minuter under omrörning.
    2. Lägg i lök, vitlök, riven ingefära och chiliflakes och låt det fräsa ytterligare cirka 3-4 minuter utan att det tar färg.
    3. Häll i buljongen och låt det sjuda utan lock cirka 15 minuter tills morötterna är mjuka.
    4. Strö i apelsinskalet och pressa i saften.
    5. Mixa slätt och smaka av med salt och peppar.
    6. Späd med mer buljong eller vatten om det blir för tjockt och smaka av igen och justera kryddningen.
    7. Stek pumpafröna hastigt i lite olja i en stekpanna. Toppa soppan med det samt några droppar god olivolja.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept