Morotssoppa med fransk senap

En varm soppa med rivig smak av fransk senap värmer.

Skriv ut4-640

Soppa

2 msk olivolja

1 gul lök, skalad och hackad

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

500 g morötter, skalade och i skivor

1 liter kycklingbuljong

1 msk fransk senap

2 krm sambal oelek

2 krm salt och nymald svartpeppar

ev vatten till spädning

Till servering

grovt bröd

  1. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, vitlök och morötter snabbt utan att det tar färg.
  2. Häll på buljongen och låt det sjuda utan lock cirka 15 minuter eller tills morötterna är mjuka.
  3. Mixa soppan slät och häll tillbaka soppan i grytan eller mixa direkt i grytan med en mixerstav.
  4. Lägg i senap och sambal oelek.
  5. Låt soppan få ett uppkok och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om soppan blir för tjock.
  6. Servera soppan med örtoljan och grovt bröd.
  7. Garnera med basilikablad.

Örtolja

1 kruka basilika
1 tsk rivet citronskal

1 tsk flytande honung
1 dl olivolja, extra vergine

 

Mixa ingredienserna till örtoljan (spara några basilikablad till dekoration).

Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept