Morotskaka

Dadlarna sätter sötman i den här kakan och du får på köpet i dig mineraler och fibrer. Morot och äpple gör den extra saftig och god.

Skriv ut10-121 1/2 timme

Kaka

2 morötter, skalade och finrivna (ca 3 ½ dl rivet)

1 äpple, grovrivet

10 färska dadlar

2 dl rapsolja

3 ägg

2 dl mild yoghurt

5 dl dinkelmjöl, fullkorn

1 dl riven kokos

2 tsk bakpulver

1 krm salt

3 tsk pepparkakskryddor

1 dl ekologiska russin

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en avlång 2-liters brödform.
  3. Kärna ur och lägg dadlarna i en matberedare med kniv. Häll i oljan och kör tills dadlarna är finfördelade.
  4. Knäck i äggen och häll i yoghurten och kör tills allt är blandat och gått ihop.
  5. Blanda resten av de torra ingredienserna förutom russinen i en separat stor skål.
  6. Rör i dadelblandningen och rör till en jämn smet.
  7. Vänd i de rivna morötterna och äpplet samt russinen.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Ställ in formen mitt i ugnen och låt den stå i cirka 45-50 minuter tills en provsticka är torr när du sticker mitt i kakan. Låt kakan svalna innan du tar den ur formen.

Glasyr och dekoration

200 g cream cheese light

1 dl florsocker

1 krm äkta vaniljpulver (kan uteslutas)

1 dl strösocker

1 dl vatten

1 liten morot, hyvlad på längden med skalare

  1. Rör ihop cream cheese och florsocker samt eventuellt vaniljpulver.
  2. Koka ihop socker och vatten tills det blir lite simmigt, cirka 5 minuter.
  3. Lägg i morotsstrimlorna och låt de sjuda på svag värme tills de är lite ”klistriga” ca 10 minuter. Låt svalna.
  4. Bred cream cheese-glasyren över kakan och toppa med morotsstrimlorna.
Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept