Minisemlor med apelsinsmak

Bakade med rapsolja och med mellangrädde i fyllningen blir semlorna lite nyttigare. Frys in bullarna du inte ska använda direkt och ta fram när du behöver.

Skriv ut25 portioner1 timme + 1 timme till jäsning

    ½ dl rapsolja

    2 ½ dl mjölk

    25 g jäst

    1 krm salt

    ½ dl strösocker

    1 tsk kardemummakärnor, mortlade

    1 ägg

    6 dl vetemjöl

    2-3 dl fullkornsdinkelmjöl

    1 uppsvispat ägg till pensling

    Fyllning

    200 g mandelmassa, riven

    1 dl mjölk

    1 ekologisk apelsin, rivet skal

    2 ½ dl mellangrädde

    florsocker

    1. Hetta upp rapsolja och mjölk till 37 grader.
    2. Smula jästen i bunke, gärna till en matberedare.
    3. Häll vätskan över jästen och blanda tills den löser sig.
    4. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg.
    5. Blanda de två mjölsorterna och arbeta in det mesta av det (spar lite till utbakning) tills degen är blank och släpper från bunkens kanter.
    6. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
    7. Ta upp degen på mjölat underlag (använd resten av mjölet).
    8. Dela degen i 25 bitar och rulla fina små bullar och lägg på bakpappersklädda plåtar.
    9. Sätt ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
    10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda cirka 6-7 minuter. Låt svalna på galler.
    11. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av innehållet.
    12. Blanda mandelmassan med det urgröpta samt mjölken och det rivna apelsinskalet.
    13. Vispa grädden.
    14. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen och grädden och lägg på locket.
    15. Pudra med florsocker.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept