Medelhavsfisk deluxe

Fisken är så kallad ”konfiterad” i olivolja. Bli inte avskräckt av den stora mängden, den späds ut av vätskan från potatis och fisk och det blir en ljuvlig sky att doppa bröd i.

Skriv ut6 portioner50 minuter

    800 g färsk urbenad fast fisk i 4 portionsbitar, t ex hälleflundra eller torskrygg med skinn

    500 g mjölig potatis, skalad och tärnad

    2 ½ dl olivolja

    2 sardellfiléer, mosade

    4 vitlöksklyftor, skalade och hackade

    1 dl strimlad bladpersilja + persilja till garnering

    3 msk tomatpuré

    1 dl svarta oliver

    ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till servering:

    vitlöksstekta gröna bönor

    grövre surdegsbröd

    1. Hetta upp lite av oljan i en stor gryta med lock. Fräs sardellerna, vitlöken och persiljan utan att det tar färg.
    2. Rör i tomatpurén och låt den fräsa med ett par minuter under omrörning.
    3. Häll i resten av oljan och lägg i potatisen. Låt det sjuda på låg värme under lock i cirka 20 minuter eller tills potatisen känns mjuk och saftar av sig.
    4. Lägg fiskbitarna ovanpå. Krydda med salt och strö på oliverna. Lägg på locket. Låt det sjuda försiktigt i cirka 5-10 minuter beroende på fiskens tjocklek. Ös med spadet ett par gånger. Vänd fiskbitarna efter halva tiden.
    5. Tillaga tills fisken känns klar och lätt faller isär när du petar på den, cirka 52 grader. Peppra.
    6. Garnera med lite strimlad persilja och servera med gott surdegsbröd att suga upp den fina skyn med.
    7. Bjud snabbstekta gröna bönor med hackad vitlök till.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept