Mac n’ cheese

En ljuvlig pastagratäng som är proppad med härliga grönsaker istället för bara ostsås som är vanligt.

Skriv ut61 timme och 10 min

    3 dl fullkornsmakaroner

    3 msk olivolja + 1 msk till formen

    5 msk vetemjöl

    7 dl mellanmjölk

    2 dl riven lagrad prästost, 17 %

    1 röd paprika, delad, urkärnad och tärnad

    1 liten purjolök, delad, sköljd och strimlad

    400 g babyspenat

    olivolja till stekning

    1 krm riven muskotnöt

    1/2 tsk salt

    ½ tsk nymald svartpeppar

    Till servering

    gröna bönor, t ex sojabönor

    grönsallat med finrivna morötter och pumpakärnor

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Koka makaronerna enligt anvisning på paketet och häll av.
    3. Smörj en ugnsform med olja som mäter ca 25×35 centimeter.
    4. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och vispa i mjölet.
    5. Sänk värmen och späd med lite av mjölken till en tjock redning. Fortsätt sedan att tillsätta mjölken under vispning till en klumpfri sås. Låt sjuda i cirka 3-4 minuter under omrörning tills den tjocknar.
    6. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt osten och rör så att den smälter. Smaka av med muskot, salt och peppar.
    7. Stek paprika och purjo i lite olja i en panna utan att det blir bränt. Ta upp och lägg åt sidan.
    8. Stek spenaten hastigt.
    9. Blanda de kokta makaronerna med alla grönsaker, salta och peppra och häll upp i ugnsformen.
    10. Fördela såsen över och gratinera i mitten av ugnen 25-30 minuter i ugnen. Servera med bönor och en stor sallad.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Spenat

    Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept