Lussekatter med rapsolja

Det går utmärkt att baka lussekatter på hälsosam rapsolja. De blir verkligen saftiga och fina.

Skriv ut401 timme + 80 minuter för jäsning

    2 dl rapsolja

    5 dl mjölk, 1 ½ %

    50 g jäst för söta degar (1 paket)

    1 g saffran (2 paket)

    2 dl strösocker

    ½ tsk salt

    ca 15 dl vetemjöl

    Till dekoration

    russin

    1 uppvispat ägg

    1. Häll olja och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader.
    2. Smula jästen i en degbunke, gärna som hör till en hushållsassistent.
    3. Häll i den ljumma degvätskan och rör eller kör tills jästen är upplöst.
    4. Tillsätt saffran, socker och salt. Rör tills det löser sig.
    5. Häll i mjölet, lite i sänder och arbeta degen blank och smidig tills den släpper från bunkens kanter, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
    6. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i bunken 40 minuter.
    7. Knåda degen lätt på mjölat underlag och dela den i två bitar som du rullar till längder och skär ut 20 bitar vardera.
    8. Rulla varje del mot mjölat underlag till en lång ”korv” som är drygt centimetertjock.
    9. Rulla ändarna mot varandra men åt vardera håll så du får s-formade bullar. Garnera med två russin per bulle.
    10. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter.
    11. Sätt ugnen på 250 grader.
    12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna cirka 5-7 minuter tills de får fin färg.
    13. Låt svalna på bakgaller.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept