Lunch i burk – falafel, hummus och sallad

Perfekt lunchmat till stranden eller utflykten i sommar. Smart att återanvända gamla burkar. Tänk på att ju vidare burkar desto lättare att äta. Ta gärna med lite grovt bröd och frukt också.

Skriv ut4 portioner25 minuter

    12 små frysta falaflar

    2 morötter, rivna

    2 gulbetor rivna

    150 g rödkål, tunt skivat eller hyvlat (1 stor klyfta)

    1 msk olivolja

    4 mjukkokta ägg

    1/2 tsk flingsalt med jod och nymald svartpeppar efter smak

    Hummus

    1 burk kikärtor, sköljda, ca 400 g

    1 vitlöksklyfta

    1 tsk malen spiskummin

    1 liten näve plockad bladpersilja

    2 tsk tahini eller sesamolja

    2/3 dl olivolja

    1 msk pressad citron

    2 krm salt

    Yoghurtsås

    2 dl mild lättyoghurt naturell

    1 liten vitlöksklyfta, riven

    1/2 tsk rökt paprikapulver, eller vanligt

    1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    Dessutom

    4 vida glasburkar

    1. Tina falafeln.
    2. Gör hummusen: Kör kikärtor, vitlök, spiskummin och bladpersilja tillsammans med tahinin eller sesamoljan i en matberedare.
    3. Späd med olivolja och citronsaft.
    4. Smaka av med salt.
    5. Krama rödkålen mjuk med oljan och flingsaltet.
    6. Fördela hummusen i burkarna följt av riven morot, gulbeta och rödkål.
    7. Skala äggen och klyfta dem.
    8. Lägg på falafeln och äggklyftorna.
    9. Förslut burkarna och lägg i kylväska.
    10. Blanda samman ingredienserna till yoghurtsåsen och ta med det i ytterligare en liten burk.
    11. Servera såsen att hälla över maten när ni ska äta. Glöm inte att ta med gafflar så kan ni äta direkt ur burken eller hälla upp på tallrik.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept