Lax- och potatisgratäng med fänkål

En matig gratäng som får god smak av den rökta laxen. Servera en sallad till.

Skriv ut41 1/2 timme

    1 fänkålsstånd, tunt skivad (rotstocken bortskuren men spara dillen)

    1 liten purjolök, tunt skivad

    500 g mjölig potatis, tvättad och tunt skivad

    1 kruka dill, hackad

    2 dl riven mager ost

    300 g varmrökt lax, i bitar

    1 förpackning vegetabiliskt gräddalternativ (2 ½ dl), t ex av havre

    1 ½ dl vegetabiliskt mjölkalternativ, t ex av havre

    olja till formen

    2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till servering

    Blandad sallad

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smörj en ugnssäker form med olja.
    3. Stek fänkål och purjo mjukt i olja i en stekpanna utan att det färg.
    4. Varva potatis, fänkål, purjo, dill och lite av osten med laxen i formen.
    5. Krydda med salt och peppar mellan varven.
    6. Strö över resten av osten och häll på gräddalternativet blandat med mjölkalternativet.
    7. Grädda ca 45 minuter i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk. Lägg på folie om det börjar bli bränt.
    8. Låt gratängen stå till sig cirka 10 minuter innan servering. Garnera gärna med fänkålsdillen.
    9. Servera med sallad.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Relaterade recept

    Se mer recept