Lax med sparrissalsa

Somrig lax som passar utmärkt med en god potatissallad.

Skriv ut445 minuter

    700 g färsk laxfilé, urbenad men med skinnet kvar

    saften från citronen till sparrissalsan

    1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Sparrissalsa

    250 g färsk grön sparris

    1 ekologisk citron, rivet skal

    2 msk olivolja

    2 msk grovriven parmesan

    1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    1. Sätt ugnen på 150 grader.
    2. Börja med sparrissalsan. Skär sparrisen i drygt centimeterstora bitar. Släng den nedersta torra biten.
    3. Sjud sparrisbitarna 1-2 minuter i lättsaltat vatten och spola av dem med iskallt vatten genom en sil. Låt sparrisbitarna rinna av och lägg dem sedan i en stor skål.
    4. Tillsätt det rivna skalet av citronen, oljan och vänd i parmesanen. Salta och peppra.
    5. Lägg laxen med skinnsidan ner på en bakpappersklädd plåt eller i en smord ugnsform.
    6. Dela och pressa över saften från citronen. Ringla över lite olja och salta och peppra.
    7. Baka i mitten av ugnen 20-25 minuter.
    8. Servera med sparrissalsan på toppen.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Relaterade recept

    Se mer recept