Hem » Sunda recept » Lammytterfilé med rostade jordärtsskockor, balsamicosky och vitlöksstekta gröna bönor
Lammytterfilé med rostade jordärtsskockor, balsamicosky och vitlöksstekta gröna bönor
Härlig nyårsmat! Du kan blanda jordärtsskockorna med potatis om du vill.
Lammytterfilé och jordärtskockor
600 g lammytterfilé
4 kvistar timjan
2 vitlöksklyftor, skalade
oliv- eller rapsolja till stekning
600 g jordärtsskockor, skalade och skivade
2 tsk torkad timjan
1 tsk salt och nymald svartpeppar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg jordärtsskockorna på en plåt och ringla över lite olja. Salta och peppra och strö över timjan.
- Blanda om med rena händer och rosta cirka 20 minuter tills de får lite färg.
- Bryn köttet i olja i en stekpanna så det får vacker färg tillsammans med timjan och vitlök.
- Sänk värmen och stek till en temperatur av 55-58°. Salta och peppra. Ta upp köttet och håll det varmt under folie.
- Diska inte pannan nu.
Balsamicosky och vitlöksstekta gröna bönor
½ dl balsamvinäger
1 msk konc kalvfond
1 msk färsk hackad timjan
1 msk socker
2 dl vatten
1 msk tryffelolja
2 msk maizenaredning för mörka såser
150 g gröna bönor, frysta går bra
1 vitlök, skalad och skivad
oliv- eller rapsolja till stekning
1 krm salt och nymald svartpeppar
- Koka ihop alla ingredienser utom maizenaredning och tryffelolja i en kastrull utan lock till ¾ återstår.
- Häll ca 1 dl vatten i stekpannan du stekte köttet i och låt det koka ihop till hälften. Sila ner det i skyn.
- Red av med maizenaredningen. Tillsätt tryffeloljan precis vid servering. Den är mycket flyktig i smak och doft.
- Stek vitlöken i lite olja så den blir genomskinlig och får lite färg. Vänd i bönorna och stek någon minut till. Salta och peppra lätt.
- Servera köttet och tillbehören tillsammans med bönorna.
Relaterade recept
Se mer recept