Lammgryta med marockanska kryddor

Tillsätt kanel och spiskummin och du får en marockansk smak på den här värmande grytan.

Skriv ut6-8 portioner1 timme och 30 minuter

    800 g lammstek i tärningar (ca 2 x 2 cm)

    1 tsk mald kanel

    1 tsk mald spiskummin

    ev 1 kanelstång

    2 msk oliv- eller rapsolja

    1 gul lök, skalad och grovhackad

    2 vitlöksklyftor, skalade och grovhackade

    100 g rotselleri, skalad och tärnad

    100 g kålrot, skalad och tärnad

    3 morötter, skalade och skivade

    1 msk flytande honung

    3 dl vatten + 2 msk koncentrerad kalvfond

    1 msk tomatpuré

    500 g passerade tomater

    2 msk blonda russin, alt vanliga

    1 burk stora vita bönor (ca 400 g), sköljda

    salt och nymald svartpeppar

    Till dekoration

    bladpersilja, hackad

    Till servering

    4 port kokt bulgur

    gröna grönsaker, t ex råstekta broccolibuketter

    grovt bröd

    • Bryn köttet med kryddorna i hälften av oljan i en stor stekpanna så det får lite färg. Lägg över köttet i en stor gryta. Lägg i kanelstång om du använder det.
    • Hetta upp resten av oljan i en panna och fräs löken, vitlöken och rotfrukterna hastigt i omgångar så det blir lite brynta.
    • Ringla över honungen och skaka om.
    • Lägg det i grytan och tillsätt resten av ingredienserna utom bönorna.
    • Låt sjuda under lock i ca 45 minuter tills köttet är mört.
    • Tillsätt bönorna och låt det sjuda ytterligare 5 minuter.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Bjud bulgur, broccoli och ett gott grovt bröd till.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Bönor

    Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept