Kycklingfrikadeller i tomatsås

Kycklingfrikadeller är lätta att göra och blir mycket saftiga och smakrika i den härliga tomatsåsen.

Skriv ut460

Tomatsås

1 gul lök, skalad och hackad

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

100 g rotselleri, skalad och fintärnad

1 medelstor morot, skalad och fintärnad

500 g passerade tomater

4 dl vatten

2 tsk torkade örter, t ex oregano, rosmarin

olivolja till stekning

1/2 tsk salt och nymalen svartpeppar

  1. Fräs lök och grönsaker i olja i en stor gryta cirka 5 minuter.
  2. Häll i de passerade tomaterna och vattnet samt kryddorna.
  3. Låt det koka ihop med lock på svag värme cirka 30 minuter. Salta och peppra.

Kycklingfrikadeller

500 g kycklingfärs

3 msk ströbröd

1 dl matlagningsgrädde

1 äggula

2 vitlöksklyftor, skalade och rivna

finrivet skal av 1 citron, ekologisk

3 msk hackad persilja

1 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

Till servering

280 g fullkornspasta, kokt

300 g broccoli, lättkokt

Dekoration

riven parmesan

hackad persilja

  1. Gör frikadellerna under tiden såsen kokar. Rör samman ströbröd och grädde och låt det svälla cirka 5 minuter.
  2. Rör i äggulan.
  3. Tillsätt vitlök, citron, persilja, salt och peppar.
  4. Lägg i färsen och blanda väl. Forma bollar stora som femkronor. Det går bra med en glasskopa som du doppar i en kopp med vatten mellan gångerna.
  5. Lägg i halva mängden frikadeller i tomatsåsen utan att röra om. Låt det sjuda försiktigt med lock cirka 15 minuter.
  6. Ta upp frikadellerna med en hålslev och lägg i resterande frikadeller och koka ca 15 minuter. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  7. När frikadellerna är klara tillsätter du de redan kokta frikadellerna och skakar grytan lätt så de täcks av såsen. Servera med fullkornspasta och broccoli. Dekorera med parmesan och persilja.
Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept