Kronärtskockor med två dipp

Kronärtskockor är en riktigt tidig höstdelikatess. Det är egentligen en blomma från en stor tistelväxt. Njut av bladens nedersta del som du doppar i dippsås och skrapar av med tänderna. I mitten sitter det godaste – kronärtskocksbotten!

Skriv ut4 portioner50 minuter

    4 kronärtskockor

    vatten så det täcker

    1 tsk salt

    Citronmajonnäs

    1 dl majonnäs

    ½ ekologisk citron, rivet skal

    Vitlöksolja

    1 dl olivolja

    1 vitlöksklyfta, riven

    ½ krm chiliflakes (kan uteslutas)

    2 msk finhackad persilja

    1. Ansa skockorna och skär av stjälken om den är för lång.
    2. Koka dem i rikligt med vatten och salt i en stor gryta under lock cirka 40 minuter tills bladen släpper lätt när du drar i dem.
    3. Låt dem rinna av upp och ner på ett hushållspapper 5 minuter.
    4. Blanda under tiden majonnäsen med rivet citronskal.
    5. Vispa ihop oljan med den rivna vitlöksklyftan, chiliflakes och persilja.
    6. Servera skockorna med dippsåserna. Dra loss ett blad i taget, doppa i dippsåsen och dra bort ”köttet” med tänderna.
    7. När du kommit ner till skockans mitt drar du bort det mjuka ”håret”. Under det sitter det godaste – kronärtskocksbotten. Skär den i bitar och njut med dippsåserna.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept