Köttfärslimpa med linser och tomatsås

Med linser i köttfärslimpan behöver du inte så mycket kött. De bakade rotfrukterna, tomatsåsen och fetaosten är himmelskt till.

Skriv ut4 portioner1 1/2 timme

    2 dl små linser, t ex belugalinser

    ½ dl havregryn

    3 msk potatismjöl

    1 ½ dl lättmjölk

    1 gul lök, riven

    2 msk worcestershiresås

    1 msk koncentrerad köttfond

    ½ kruka färsk timjan, hackad

    300 g nötfärs, gärna 5-10% fetthalt

    1 ägg

    1 tsk salt och ½ tsk nymald svartpeppar

    Dessutom

    olivolja

    4 morötter, i bitar

    1 liten kålrot (ca 375 g), i bitar

    2 rödlökar, i klyftor

    1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    150 g fetaost, 10%

    Tomatsås

    2 vitlöksklyftor, hackade

    olivolja

    2 msk tomatpuré

    400 g finkrossade tomater

    1 msk hackad oregano, alt 1 tsk torkad

    ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    1. Koka linserna enligt anvisning på paketet (de ska koka tills de är mjuka och nästan lite mosiga) och låt dem rinna av om det finns vatten kvar. Låt linserna svalna.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk och låt det svälla cirka 10 minuter.
    4. Blanda i den rivna löken, worcestershiresåsen, koncentrerad fond samt timjan.
    5. Lägg i linserna, färsen, ägget samt salt och peppar och rör så att allt blandas men överarbeta inte.
    6. Lägg färssmeten på en stor plåt eller i en stor ugnssäker form med lite olja och forma till en limpa.
    7. Lägg rotfrukter och rödlök runtom. Ringla över 2 msk olja på rotfrukterna och löken och
    8. salta lätt och peppra.
    9. Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader och baka 30 minuter till. När det återstår 10 minuter penslar du på lite av tomatsåsen och smular över fetaosten över rotfrukterna och löken.
    10. Servera köttfärslimpan med resten av tomatsåsen. Garnera gärna med lite färsk timjan.

    Gör tomatsåsen under tiden:

    1. Fräs vitlöken i lite olja utan att den tar färg.
    2. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med under omrörning en minut.
    3. Häll i tomaterna och tillsätt oreganon. Låt det koka ihop på svag värme utan lock cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

     

     

    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept