Viltfärsbiffar med sås, potatismos eller kokt potatis, vitkålssallad, inlagd gurka och gröna grönsaker. Klassisk söndagsmiddag för hela familjen. Självklart kan du använda mager nötfärs om du inte har tillgång till vilt. Satsa då på max 10% fett.
Skriv ut4 portioner1 timme och 30 minuter + tid för gurkan att läggas in
gröna stekta eller lättkokta grönsaker, t ex broccoli
Blanda färsen med hackad lök.
Vispa ihop ägg och det växtbaserade gräddalternativet med fond, enbär, timjan och salt och peppar i en bunke.
Tillsätt färsen och rör så allt blir blandat. Arbeta inte färsen för länge bara då kan den bli stum i konsistensen.
Forma åtta fina biffar och platta till.
Stek dem i olja i en stekpanna på medelvärme cirka 3-5 minuter på var sida. Ta upp dem och vispa ur panna med viltbuljong.
Sila buljongen ner i en liten kastrull och tillsätt timjan och det växtbaserade gräddalternativet. Låt det koka ihop utan lock cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar samt en sked gelé för sötma.
Servera biffarna med såsen, inlagd gurka, vitkålssallad, ditt val av potatis samt mycket gröna grönsaker.
Inlagd gurka
1 gurka
1 dl vatten
2 msk ättikssprit, 12%
2 msk strösocker
½ kruka persilja, hackad
Skölj gurkan och skiva den mycket tunt på mandolin eller med osthyvel.
Rör ihop vatten, ättikssprit och socker tills sockret löst sig.
Lägg i gurkan och persiljan och låt det stå kallt minst 1 timme.
Vitkålssallad med rårörda lingon
300 g vitkål, finstrimlad
½ dl rårörda lingon
½ kruka persilja, hackad
Knåda den strimlade vitkålen med rena händer så den blir lite mjuk.