Kalops på älg

I jakttider ska man passa på att njuta av det fina viltköttet. Du kan givetvis byta ut det mot nötkött i den här goda kalopsen. Servera gärna med massor av rårivna rotfrukter.

Skriv ut41 1/2 timme

    1 kg framdelskött av älg

    ½ dl fullkornsvetemjöl

    2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor

    4 stora morötter, skalade och skurna i grova skivor

    1 liter vatten + 2 msk koncentrerad oxfond

    3 lagerblad

    10 kryddpepparkorn, grovmortlade

    oliv- eller rapsolja till stekning

    1 tsk salt och nymald svartpeppar

    ev lite majsstärkelse till redning

    Till servering

    kokt potatis

    inlagda rödbetor

    rivna rotfrukter, t ex morötter och kålrot

    1. Putsa och skär köttet i små bitar och pudra dem med mjöl.
    2. Hetta upp lite olja i en stor panna och bryn köttet, löken och morötterna lätt i omgångar. Lägg över i en stor gryta.
    3. Tillsätt vatten och fond. Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn.
    4. Låt det sjuda cirka 1 timme utan lock tills köttet är mört.
    5. Smaka av med salt och peppar. Om såsen blir för tunn kan den redas med lite majsstärkelse.
    6. Servera kalopsen med kokt potatis, inlagda rödbetor och rivna rotfrukter.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept