I jakttider ska man passa på att njuta av det fina viltköttet. Du kan givetvis byta ut det mot nötkött i den här goda kalopsen. Servera gärna med massor av rårivna rotfrukter.
Skriv ut41 1/2 timme
1 kg framdelskött av älg
½ dl fullkornsvetemjöl
2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor
4 stora morötter, skalade och skurna i grova skivor
1 liter vatten + 2 msk koncentrerad oxfond
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn, grovmortlade
oliv- eller rapsolja till stekning
1 tsk salt och nymald svartpeppar
ev lite majsstärkelse till redning
Till servering
kokt potatis
inlagda rödbetor
rivna rotfrukter, t ex morötter och kålrot
Putsa och skär köttet i små bitar och pudra dem med mjöl.
Hetta upp lite olja i en stor panna och bryn köttet, löken och morötterna lätt i omgångar. Lägg över i en stor gryta.
Tillsätt vatten och fond. Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn.
Låt det sjuda cirka 1 timme utan lock tills köttet är mört.
Smaka av med salt och peppar. Om såsen blir för tunn kan den redas med lite majsstärkelse.
Servera kalopsen med kokt potatis, inlagda rödbetor och rivna rotfrukter.