Jordärtskockssoppa med pumpatopping och svampsmörgås

Jordärtskockor må vara knöliga att skala men väl värt besväret. Toppingen är inget måste men den är både god och dekorativ. En riktig festsoppa!

Skriv ut4 portioner1 timme och 20 minuter

Jordärtskockssoppa

500 g jordärtskockor, skalade och delade i grova bitar

250 g mjölig potatis, skalade och delade i grova bitar

1 bananschalottenlök, alt liten gul lök, skalad och hackad

raps- eller olivolja till stekning

7 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning

2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Topping

200 g pumpa, t ex butternut squash*

1 kruka salvia

1 granatäpple

gärna lite god olivolja

  1. Fräs schalottenlöken glansig i lite olja i en stor gryta.
  2. Tillsätt jordärtskockor och potatis och häll på vattnet.
  3. Smula i buljongtärningen och låt de koka upp.
  4. Låt sjuda i cirka 25 minuter tills skockor och potatis är helt mjuka.
  5. Mixa slätt och smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  6. Skär pumpan i små tärningar.
  7. Stek pumpatärningarna gyllene ett par minuter i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra lätt.
  8. Stek salviabladen krispiga i rikligt med olja och låt rinna av på hushållspapper.
  9. Rulla granatäpplet mot ett hårt underlag, dela det och gröp ur kärnorna med en sked.
  10. Häll upp soppan i 4 små skålar och dekorera med toppingen och dra några varv med pepparkvarnen. Droppa gärna i lite god olivolja.

 

*butternut squash-pumpa är den päronformade beiga pumpan med orange kött som brukar finnas året runt i butik. Mycket god i mat och lagom söt.

Kantarellsmörgås

4 bitar knäckebröd

200 g trattkantareller och/eller gula kantareller, rensade

3 msk olivolja

½ tsk torkad timjan

2 krm flingsalt med jod och nymald svartpeppar efter smak

  1. Hetta upp en panna och stek ur all vätska ur svampen.
  2. När det är torrt, sänk värmen och häll i oljan och låt svampen steka 6-7 minuter.
  3. Krydda med timjan, salt och peppar.
  4. Toppa bröden med svampen och servera genast.
Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept