Ingefärslax med pumpapuré

Härlig helgmat som är lättlagad, god och hälsosam.

Skriv ut4 portioner1 timme och 20 minuter

Lax

600-700 g laxfilé i hel bit

2 msk riven ingefära

2 vitlöksklyftor, skalade och rivna

1-2 nypor chiliflakes (kan uteslutas)

3 msk naturella cashewnötter, grovhackade

2 + 1 msk rapsolja

1 stånd broccoli, i buketter, stammen skivad

150 g gröna bönor, frysta eller färska om säsong

1 tsk salt och svartpeppar efter smak

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en stor ugnssäker smord form eller plåt. Salta och peppra laxen.
  3. Blanda riven ingefära, vitlök, chiliflakes och hackade cashewnötter med 2 msk av oljan och fördela det på laxen.
  4. Lägg broccoli och bönor runtom laxen och ringla på resten av oljan på grönsakerna.
  5. Baka i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
  6. Servera med pumpapuré och snabbstekt broccoli och gröna bönor.

Pumpapuré

1 kg butternut squash-pumpa

1 msk olivolja

½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

  1. Dela pumpan på längden och ta bort kärnorna med en sked.
  2. Skala pumpan med en grönsaksskalare och skär köttet i stora kuber.
  3. Koka dem i vatten i en kastrull cirka 10 minuter tills de är helt mjuka.
  4. Häll av vattnet och mixa pumpabitarna tillsammans med olivoljan till en puré.
  5. Smaka av med salt och peppar.
Sundkurs Kompass

Matnyttigt

Lax

Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

Relaterade recept

Se mer recept