Ingefärslax med pumpapuré
Härlig helgmat som är lättlagad, god och hälsosam.
Skriv ut4 portioner1 timme och 20 minuter
Lax
600-700 g laxfilé i hel bit
2 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
1-2 nypor chiliflakes (kan uteslutas)
3 msk naturella cashewnötter, grovhackade
2 + 1 msk rapsolja
1 stånd broccoli, i buketter, stammen skivad
150 g gröna bönor, frysta eller färska om säsong
1 tsk salt och svartpeppar efter smak
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en stor ugnssäker smord form eller plåt. Salta och peppra laxen.
- Blanda riven ingefära, vitlök, chiliflakes och hackade cashewnötter med 2 msk av oljan och fördela det på laxen.
- Lägg broccoli och bönor runtom laxen och ringla på resten av oljan på grönsakerna.
- Baka i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
- Servera med pumpapuré och snabbstekt broccoli och gröna bönor.
Pumpapuré
1 kg butternut squash-pumpa
1 msk olivolja
½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
- Dela pumpan på längden och ta bort kärnorna med en sked.
- Skala pumpan med en grönsaksskalare och skär köttet i stora kuber.
- Koka dem i vatten i en kastrull cirka 10 minuter tills de är helt mjuka.
- Häll av vattnet och mixa pumpabitarna tillsammans med olivoljan till en puré.
- Smaka av med salt och peppar.
Matnyttigt
Lax
Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.
Relaterade recept
Se mer recept