Höstsallad med makrill, rödbetor och äpple

Ta tillvara på rotfrukterna nu i höst. Här kommer en fin lunchsallad eller lättare kvällsrätt.

Skriv ut445 minuter + 15 minuter för picklad rödlök

Sallad

300 g rökt makrillfilé

350 g små färska rödbetor

1 påse babyspenat (65 g)

1 tsk balsamico

1 äpple, i tunna klyftor

2 dl picklad rödlök, se recept

2 knäckebröd

olivolja

2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Dillmajonnäs

1 ½ dl majonnäs

1 kruka dill, hackad

  1. Koka rödbetorna med skal i vatten i en kastrull så de blir mjuka, cirka 25-30 minuter.
  2. Spola dem i kallt vatten och gnid av skalet.
  3. Skär rödbetorna i klyftor.
  4. Riv makrillen i bitar.
  5. Blanda spenaten med lite olivolja och balsamico och lägg ut på ett fat.
  6. Fördela rödbetor, makrill, äpple och picklad lök över.
  7. Salta och peppra.
  8. Bryt brödet i småbitar och stek dem hastigt i olivolja. Strö brödbitarna över salladen.
  9. Rör ihop majonnäs och dill och servera till.

Picklad rödlök

2 dl strösocker

3 dl vatten

1 dl ättikssprit, 12 %

1 krm salt

3 stora rödlökar, skalade och strimlade

  1. Koka upp en lag av socker, vatten, ättikssprit och salt i en kastrull.
  2. Lägg i löken och låt den svalna i lagen.
Sundkurs Kompass

Matnyttigt

Spenat

Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

Rödbetor

Innehåller rikligt med fibrer och nitrat som sannolikt kan förbättra den fysiska prestationsförmågan. Rödbetans färgämnen har en kraftig antioxidant effekt.

Relaterade recept

Se mer recept