Här kommer tre härliga såser/röror helt gjorda på grönsaker! Passar till det mesta såsom dipp, röra till grillade grönsaker, kött, fisk och fågel. Se filmen nedan för att bli inspirerad!
1 kokt rödbeta, skalad (finns färdigkokt i grönsaksdisken i butik)
1 burk, 400 g kikärtor, sköljda
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2/3 tsk salt
2/3 dl olivolja
Dela rödbetan i mindre delar och lägg den och allt det andra i en matberedare och kör till en hummus.
Den blir godare om den får dra i kyl över natten eller ett par timmar men servera den rumstempererad.
Varm paprikasås
1 stor gul paprika, skuren i bitar
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk olivolja
2 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 kokt potatis, skalad
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
ev 1 nypa chiliflakes
Stek paprika och vitlök på medelvärme i olivoljan tills det mjuknar men inte bränns.
Häll på vattnet och smula i buljongtärningen och låt det sjuda tills det är helt mjukt.
Häll det i en matberedare och skiva i potatisen (kall eller varm) och kör tillsammans med olivoljan, salt, peppar och gärna lite chiliflakes till en sås.
Passera såsen genom en sil ner i en kastrull och tryck och dra med baksidan av en slev så allt kommer ut.
Hetta upp såsen och servera.
Kall avdokado-basilikasås
2 väl mogna avokado
1 kruka basilika
1/2 dl olivolja
1/2 citron, pressad
2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Dela, kärna ur och gröp ur fruktköttet ur avokadofrukterna i en matberedare. Lägg i basilikabladen och även stjälkarna. Häll i olivolja och citronsaft och salta och peppra.
Innehåller rikligt med fibrer och nitrat som sannolikt kan förbättra den fysiska prestationsförmågan. Rödbetans färgämnen har en kraftig antioxidant effekt.