Grönsakssåser- och röror TEMAVECKA ”GRÖNT I VARDAGEN”

Här kommer tre härliga såser/röror helt gjorda på grönsaker! Passar till det mesta såsom dipp, röra till grillade grönsaker, kött, fisk och fågel. Se filmen nedan för att bli inspirerad!

Skriv ut4-6 portioner10-20 minuter

Kryddig rödbetshummus

1 kokt rödbeta, skalad (finns färdigkokt i grönsaksdisken i butik)

1 burk, 400 g kikärtor, sköljda

1 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

2/3 tsk salt

2/3 dl olivolja

  • Dela rödbetan i mindre delar och lägg den och allt det andra i en matberedare och kör till en hummus.
  • Den blir godare om den får dra i kyl över natten eller ett par timmar men servera den rumstempererad.

Varm paprikasås

1 stor gul paprika, skuren i bitar

1 vitlöksklyfta, hackad

2 msk olivolja

2 dl vatten

1/2 grönsaksbuljongtärning

1 kokt potatis, skalad

1/2 dl olivolja

1/2 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

ev 1 nypa chiliflakes

  • Stek paprika och vitlök på medelvärme i olivoljan tills det mjuknar men inte bränns.
  • Häll på vattnet och smula i buljongtärningen och låt det sjuda tills det är helt mjukt.
  • Häll det i en matberedare och skiva i potatisen (kall eller varm) och kör tillsammans med olivoljan, salt, peppar och gärna lite chiliflakes till en sås.
  • Passera såsen genom en sil ner i en kastrull och tryck och dra med baksidan av en slev så allt kommer ut.
  • Hetta upp såsen och servera.

Kall avdokado-basilikasås

2 väl mogna avokado

1 kruka basilika

1/2 dl olivolja

1/2 citron, pressad

2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

  • Dela, kärna ur och gröp ur fruktköttet ur avokadofrukterna i en matberedare. Lägg i basilikabladen och även stjälkarna. Häll i olivolja och citronsaft och salta och peppra.
  • Kör till en fluffig röra.
Sundkurs Kompass

Matnyttigt

Rödbetor

Innehåller rikligt med fibrer och nitrat som sannolikt kan förbättra den fysiska prestationsförmågan. Rödbetans färgämnen har en kraftig antioxidant effekt.

Relaterade recept

Se mer recept