Grönkålssallad med äpple
Perfekt tillbehör till julmaten. Sallad med både grönkål, äpple, mandel och ädelost.
150 g färska grönkålsblad, mittsträngen bortskuren och bladen grovt strimlade
1 äpple, delad, urkärnad och tunt skivad
75 g mager ädelost
2 msk olivolja + 1 msk balsamvinäger
1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Honungsrostade mandlar
50 g sötmandlar, skållade
1 msk oliv- eller rapsolja
1 tsk honung
1 krm malen kanel
½ krm salt
Dekoration
½ dl lingon
- Koka upp en stor kastrull med vatten och blanchera de strimlade bladen några sekunder.
- Lägg dem i ett durkslag och spola iskallt vatten över. Låt rinna av och krama sedan ur allt överflödigt vatten.
- Lägg grönkålen på ett stort fint fat. Lägg på äppelskivorna.
- Vispa ihop olivolja och balsamvinäger och häll över salladen, blanda om.
- Smula över ädelosten och dekorera med lingonen.
- Stek mandlarna hastigt i oljan och rör i honungen. Pudra över kanel och salt.
- Strö mandlarna över salladen.
Matnyttigt
Grönkål
Innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.
Relaterade recept
Se mer recept