Grön vårsoppa med persiljeolja och krutonger
En vårgrön soppa att bli glad över. Om du vill kan du servera den med lite strimlad rökt lax på toppen eller en ägghalva. Passar även bra som förrätt.
Skriv ut4 portioner30 minuter
1 liten purjolök, delad på längden, ursköljd och skivad
250 g mjölig potatis, skalad och skivad
oliv- eller rapsolja till stekning
8-9 dl grönsaksbuljong
2 dl frysta ärtor
½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Persiljeolja
20 g persilja
1 vitlöksklyfta, skalad och grovhackad
½ tsk flytande honung
1 dl mild olivolja
Brödkrutonger
1 tunn skiva grovt surdegsbröd, fint tärnat
2 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta, skalad och finhackad
2 msk hackade valfria örter, t ex persilja
1 krm salt
Till servering
2 dl gröna ärtor, kokta
- Börja med örtoljan så den kan stå och dra till sig medan du gör soppan.
- Lägg persiljan med stjälkar i en matberedare och mixa tillsammans med vitlök, honung och olja.
- Fräs purjon i en skvätt olja i en stor gryta utan att den tar färg.
- Lägg i den skivade potatisen och häll på buljongen och låt det sjuda under lock cirka 15 minuter.
- Lägg i ärtorna och låt det få ett uppkok.
- Mixa slätt och smaka av med salt och peppar.
- Stek brödet i oljan några minuter och lägg i vitlöken sist.
- Salta lätt och strö i örter.
- Servera soppan med örtoljan, lite ärtor och brödkrutonger.
Relaterade recept
Se mer recept