En helgrön rätt kan vara rejält mättande med mycket grönsaker och bönor samt stekt ägg. Perfekt vegetarisk vardagsmat. Ta de grönsaker du har hemma. Servera med gott bröd till.
Skriv ut435 minuter
½ gul eller röd lök, skalad och grovhackad
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 paprika, delad, urkärnad och hackad
150 g champinjoner eller shiitakesvamp, skivade
1 liten zucchini (ca 200 g), hackad
100 g svart- eller grönkålsblad, mittsträngen borttagen, bladen strimlade (ca 70 g)
1 liten förpackning svarta bönor (190 g), sköljda
oliv- eller rapsolja till stekning
1 tsk valfria torkade örtkryddor, t ex timjan, basilika, oregano
2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
4 ägg
srirachasås eller annan chilisås
gott grovt bröd
Hetta upp lite olja i en stor panna och låt löksorterna och paprikan mjukna utan att blir bränt. Ta upp och lägg åt sidan.
Tillsätt svampen och zucchinin i pannan och låt det fräsa så att det får lätt färg. Ta upp och lägg åt sidan.
Stek svart- eller grönkålsbladen i lite olja tills de blir lite krispiga. Blanda i lök- och paprikahacket, svampen och zucchinin samt bönor i den stekta kålen.
Krydda med örter, salt och peppar.
Stek äggen i lite olja i en stekpanna och servera till, gärna med lite stark chilisås, till exempel srirachasås. Servera med bröd.
Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.