Grön ärtsoppa med gräslöksyoghurt

Härlig soppa som kan ätas varm eller kall med en god macka till. Bönorna gör soppan mer mättande.

Skriv ut4 portioner20 minuter

    ½ gul lök, skalad och hackad

    raps- eller olivolja till stekning

    1 förpackning frysta små ärtor (ca 250 g)

    1 förpackning vita bönor (ca 400 g), avrunna och sköljda

    6-7 dl grönsaksbuljong

    ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Gräslöksyoghurt

    1 dl lätt turkisk yoghurt

    2 msk hackad gräslök

    Till servering

    100 g sugarsnaps eller sockerärtor, strimlade snett över

    olivolja

    bröd, gärna med mosad avokado och skivade körsbärstomater

     

    1. Stek löken i olja utan att den tar färg direkt i en stor gryta.
    2. Lägg i ärtor och bönor och rör om.
    3. Häll på buljongen och låt det sjuda 5 minuter.
    4. Mixa soppan slät.
    5. Smaka av med salt och peppar.
    6. Rör ihop yoghurt och gräslök.
    7. Servera soppan med gräslöksyoghurten, strimlade sugar snaps och gärna lite god olivolja.
    8. Bjud en god macka till.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Bönor

    Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept