Gratinerade nachos med gröna tillbehör

Perfekt fredagsmys för hela familjen. Du kan använda tacokrydda istället för spiskummin och koriander om du har det hemma.

Skriv ut445

Gratinerade nachos

1 påse nachochips (185 g)

1 förpackning svarta bönor (ca 400 g)

1 liten gul paprika, urkärnad och hackad

1 liten röd paprika, urkärnad och hackad

½ zucchini, hackad (ca 200 g)

oliv- eller rapsolja till stekning

2 tsk mald spiskummin

2 tsk mald koriander

1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

1 ½ dl mager riven ost

ev lite färsk koriander till dekoration

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll av bönorna och skölj dem, låt rinna av.
  3. Stek allt det hackade i olja i en stekpanna och krydda med spiskummin och koriander samt salt och peppar.
  4. Tillsätt bönorna och låt de fräsa med hastigt.
  5. Lägg upp nachosen på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Fördela det stekta ovanpå och strö på osten.
  7. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter tills osten smält.
  8. Dekorera gärna med koriander.
  9. Bjud guacamole till.

Guacamole

2 väl mogna avokados

1 vitlöksklyfta, riven

1 tomat, urkärnad och finhackad

½ kruka koriander, hackad, kan uteslutas

1 lime, pressad

2 krm salt

  1. Dela och kärna ur avokadofrukterna.
  2. Gröp ur och mosa avokadoköttet med en gaffel men inte alltför fint. Det får gärna vara lite grovt.
  3. Blanda med resten av ingredienserna.
Sundkurs Kompass

Matnyttigt

Bönor

Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

Relaterade recept

Se mer recept