Gratinerad löksoppa

Löksoppa är en klassiker som passar bra så här dags på året då det lätt ekar tomt i kassan.

Skriv ut450 minuter

    700 g gul lök, skalad och skivad

    2 msk oliv- eller rapsolja

    2 msk balsamvinäger

    1 l vatten + 1 grönsaksbuljongtärning

    1 tsk torkad timjan

    1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Gratinering

    4 små skivor surdegsbröd av levaintyp, gärna ett par dagar gammalt

    2 dl riven gruyèreost

    1. Hetta upp oljan i en stor gryta och lägg i löken.
    2. Låt den brynas mycket långsamt på låg värme under lock, cirka 20 minuter så den blir söt och karamelliserad men inte bränd. Rör ofta så inget bränns.
    3. Tillsätt vinägern och låt det fräsa ihop hastigt.
    4. Häll i vatten och smula i buljongtärning och timjan och låt soppan sjuda utan lock i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    5. Sätt ugnen på 225 grader, grill. Häll upp soppan i ugnssäkra skålar. Lägg ett bröd på varje soppa och strö över osten. Gratinera högt upp i ugnen cirka 8-10 minuter så osten smälter och blir gyllene.
    6. Om du inte har ugnssäkra skålar kan du lägga rostade brödskivor på en plåt med osten ovanpå och gratinera några minuter. Lägg dem sedan i soppskålarna när du hällt upp soppan.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept