Fyrkrossgröt med dadlar och kanel

De krossade kornen av de fyra sädesslagen gör dig mätt och belåten hela förmiddagen. Det tar lite tid att koka men det är värt att vänta på. Ett tips är att göra den på kvällen och värma på när det är frukostdags. Tänk på att späda den lite i så fall.

Skriv ut440

    2 dl fyrkornskross

    4 dl vatten

    2 dadlar

    1 tsk kanel

    1 krm salt

    1-2 dl havredryck eller mjölk

    Till servering

    havredryck eller mjölk

    skivad frukt, t ex äpple, fikon

    malen kanel

    ev nötter eller frön

    1. Lägg krosset och vattnet i en kastrull.
    2. Riv itu dadlarna direkt ner i kastrullen och släng kärnorna.
    3. Tillsätt kanel och salt och låt sjuda på svag värme cirka 40 minuter. Späd med havredrycken mot slutet och låt gröten sjuda tills kornen är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Blir gröten för tjock, späd ytterligare.
    4. Servera med mer havredryck eller mjölk och gärna äppelskivor och/eller fikon och kanel. Det är gott med nötter eller frön på om du vill.

    Tips!

    Tycker du det tar för lång tid på morgonen kan du lägga krosset i blöt över natten så förkortas koktiden med cirka hälften. Eller så kokar du den på kvällen och värmer upp på morgonen. Då får du späda gröten ytterligare.

    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept