Focaccia med oliver och rosmarin

Festbröd som räcker till många. Bra på buffé.

Skriv ut12 portioner1 1/2 timme

    50 g jäst

    1 l vatten, 37 grader

    1 tsk salt

    1 msk olivolja

    ca 10 dl specialvetemjöl

    4-5 fullkornsvetemjöl

    Topping

    1 dl oliver av valfri sort, utan kärna

    3 msk grovhackad färsk rosmarin alt 2 tsk torkad

    1 tsk flingsalt med jod

    • Lös jästen i det ljumma vattnet.
    • Tillsätt salt och olivolja och blanda tills jästen löst sig helt.
    • Ha i mjölet, lite i sänder och bearbeta degen cirka 10 minuter i maskin.
    • Den ska vara ganska lös. Jäs degen i bunken övertäckt med plast i cirka 40 minuter.
    • Sätt ugnen på 225 grader.
    • Stjälp upp den mycket kladdiga degen på en bakpappersklädd stor långpanneplåt.
    • Lägg på oliverna och tryck ner dem lätt i degen.
    • Fördela rosmarin över och strö på flingsalt.
    • Grädda mitt i ugnen cirka 30-35 minuter.
    • Låt svalna på bakgaller och skär det sedan i kvadrater.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept