Fisksoppa med vitlökskräm

Mättande och god soppa som är perfekt fredagsmat.

Skriv ut460

Soppa

2 potatisar, skalade och tärnade

1 morot, skalad och tärnad

1 gul lök, skalad och hackad

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1 paprika, delad, urkärnad och tärnad

6 dl fiskbuljong

½ dl pressad citronsaft

1 burk tomater, (400 g), helst körsbärstomater

3 msk hackade färska örter eller 3 tsk torkade (t ex timjan, citrontimjan, persilja)

500 g fasta fiskfiléer, t ex lax och/eller torsk, tärnad

olivolja till stekning

½ tsk salt och nymald svartpeppar

basilika till garnering

Till servering

grovt bröd

  1. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs först potatis och morot ett par minuter och tillsätt sedan, lök, vitlök och paprika. Låt allt fräsa under omrörning en minut.
  2. Häll i buljong och citronsaft och låt soppan sjuda utan lock tills potatisen och moroten mjuknat något.
  3. Tillsätt tomaterna och örterna och låt det sjuda ytterligare cirka 5 minuter.
  4. Lägg i fisken. Använder du fryst fisk behöver den bara vara halvtinad när du lägger i den. Låt allt koka upp igen och sjud sedan 4-5 minuter tills fisken är genomkokt men inte sönderkokt.
  5. Smaka av med salt och peppar. Garnera soppan med basilika och servera med vitlökskrämen. Servera gärna med grovt bröd.

Vitlökskräm

1 vitlöksklyfta

1 krm salt

1 dl lätt crème fraiche

  1. Skala vitlöken och hacka den tillsammans med saltet.
  2. Pressa mot skärbrädan med sidan av knivbladet så att det blir en slät massa.
  3. Blanda med crème fraiche. Låt stå medan du gör soppan.
Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept