Fisksopp-gryta med skaldjur och rotfrukter

Perfekt ”alla hjärtans dag-middag”!

Skriv ut4 portioner50 minuter

    1 förpackning fryst tärnad torsk och lax, 300 g

    500 g räkor med skal, skalade

    1 förpackning, 300 g frysta vongolemusslor eller frysta blåmusslor i skal

    1 liten purjolök, delad, sköljd och skivad

    2 vitlöksklyftor, skalade och skivade

    1/2 fänkålsstånd, tunt skivat

    300 g småpotatis, tvättad och delad (gärna Amandine- eller Ratte-potatis)

    2 morötter, skalade och skivade

    150 g rotselleri, tärnad 2 x 2 cm

    1 tsk fänkålsfrön, lätt mortlade

    olivolja till stekning

    2 msk koncentrerad skaldjurs- eller fiskfond + 6 dl vatten

    2 dl vitt matlagningsvin

    1 dl vegetabiliskt gräddalternativ, t ex havregrädde

    250 g körsbärstomater, delade

    ca 3 msk maizena eller potatismjöl utrört i lite kallt vatten

    1 kruka dill, kvistar

    1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till servering

    bröd, t ex olivbaguetter

    god olivolja

    http://www.sundkurs.se/sunda-recept/olivbaguetter/

    Fräs purjo och vitlök i oljan på medelvärme i en stor gryta utan att det får färg. Ta upp och lägg åt sidan.

    Tillsätt lite mer olja och lägg i morötter, fänkål, potatis, rotfrukter och fräs det snabbt med fänkålsfröna.

    Lägg i lökblandningen, fond, vatten och vin och lägg på lock. Låt det sjuda i 15-20 minuter tills potatisen börjar bli mjuk.

    Häll i det vegetabiliska gräddalternativet.

    Lägg på fisken samt musslorna. Lägg på locket och låt det sjuda i cirka 3-4 minuter.

    Lägg i de delade tomaterna.

    Red av med maizena och låt det få ett uppkok så det blir lite simmigt.

    Rör i dillen och smaka av med lite salt och generöst med peppar.

    Toppa med räkorna och dillen.

    Servera med gott bröd och en god olivolja att doppa brödet i.

     

    Tips!

    Grytsoppans bas med alla grönsaker är perfekt till vardagsmiddag. Hoppa över fisk, vongolemusslor och räkor och tillsätt 1 burk, 300 gram musslor istället.

    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Relaterade recept

    Se mer recept