Fänkål och lax i skön gryta

En enkel gryta som passar bra till både vardag och fest. Perfekt helgrätt.

Skriv ut4 portioner40 minuter

    ½ gul lök, skalad och strimlad

    1 vitlöksklyfta, skalad och hackad

    2 fänkålsstånd (ca 500 g), strimlade

    1 gul paprika, i grova bitar

    3 msk oliv- eller rapsolja

    1 förpackning krossade tomater (ca 400 g)

    5 dl fiskbuljong

    2 dl havrebaserad gräddersättning, t ex från havre

    2 tsk fänkålsfrön, mortlade

    500 g laxfilé, skinn- och benfri av mittbiten, tärnad

    3 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till dekoration

    hackad bladpersilja

    Till servering

    bröd, ris, gryn eller kokt potatis

    grönsallad

    1. Fräs lök, vitlök, fänkål och paprika i olja i en gryta ett par minuter utan att det tar färg.
    2. Tillsätt tomater, buljong och gräddersättning och låt koka upp.
    3. Strö i mortlad fänkål och låt sjuda i 10 minuter utan lock.
    4. Smaka av med salt och peppar.
    5. Skär laxen i kuber, 2 x 2 cm och tillsätt dem. Låt sjuda ytterligare 5 minuter. Dekorera med persilja och servera med något av förslagen.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Relaterade recept

    Se mer recept