Enkel fiskgryta med vitlöksmajonnäs och krutonger

Snabb fiskgryta med goda tillbehör. Passar både till vardag och fest.

Skriv ut435

    1 stor morot, skalad och smått tärnad

    ½ fänkålsstånd, strimlad

    2 selleristjälkar, strimlade tvärsöver

    ½ purjolök, strimlad tvärsöver

    2 vitlöksklyftor, skalade och skivade

    2 msk oliv- eller rapsolja till stekning

    1 förp finkrossade tomater (500 g)

    5 dl vatten + 2 msk konc fiskfond

    1 tsk lätt mortlade anisfrön

    1 påse frysta laxtärningar (300 g)

    500 g räkor med skal, skalade

    ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    2 skivor surdegsbröd, i tärningar

    1 tsk torkade blandade örter

    ½ msk olivolja

    Vitlöksmajonnäs

    1 dl amerikansk majonnäs

    1 vitlöksklyfta, skalad och riven

    ¼ krm salt

    1. Fräs alla grönsaker i oljan i en stor gryta utan att det tar färg.
    2. Tillsätt tomatkross, vatten, fond och anisfrön. Låt det sjuda 5 minuter.
    3. Lägg i laxtärningarna och låt det sjuda ytterligare 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    4. Lägg i räkorna precis innan servering.
    5. Stek brödtärningarna i oljan tills de blir gyllenbruna, strö på örterna.
    6. Rör ihop majonnäs, vitlök och salt. Servera vitlöksmajonnäsen till grytan med krutongerna.

     

     

    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Relaterade recept

    Se mer recept