1 stor morot, skalad och smått tärnad
½ fänkålsstånd, strimlad
2 selleristjälkar, strimlade tvärsöver
½ purjolök, strimlad tvärsöver
2 vitlöksklyftor, skalade och skivade
2 msk oliv- eller rapsolja till stekning
1 förp finkrossade tomater (500 g)
5 dl vatten + 2 msk konc fiskfond
1 tsk lätt mortlade anisfrön
1 påse frysta laxtärningar (300 g)
500 g räkor med skal, skalade
½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
2 skivor surdegsbröd, i tärningar
1 tsk torkade blandade örter
½ msk olivolja
Vitlöksmajonnäs
1 dl amerikansk majonnäs
1 vitlöksklyfta, skalad och riven
¼ krm salt
- Fräs alla grönsaker i oljan i en stor gryta utan att det tar färg.
- Tillsätt tomatkross, vatten, fond och anisfrön. Låt det sjuda 5 minuter.
- Lägg i laxtärningarna och låt det sjuda ytterligare 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg i räkorna precis innan servering.
- Stek brödtärningarna i oljan tills de blir gyllenbruna, strö på örterna.
- Rör ihop majonnäs, vitlök och salt. Servera vitlöksmajonnäsen till grytan med krutongerna.