Bönsallad med varm fetaost

Blandad bönsallad i citron- och chilivinägrett med massor av bladpersilja serveras med fetaost som värmts i ugnen. En sallad som passar bra som tillbehör till lite kött, fisk eller fågel men också som vegetarisk måltid.

Skriv ut4 portioner45 minuter

    1 förpackning blandade bönor (400 g)

    100 g frysta gröna bönor

    100 g frysta vaxbönor

    100 g frysta sojabönor (edamame, skalade)

    150 g salladsärtor, strimlade diagonalt

    1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Citron- och chilivinägrett

    1 citron, pressad

    1 vitlöksklyfta, riven

    2 tsk fransk senap

    1 ½ dl olivolja

    1 chili, urkärnad och hackad

    2 dl hackad bladpersilja

    Bakad fetaost

    200 g fetaost, 10 %

    olivolja

    nymald svartpeppar

    lite bladpersilja

    1. Sätt ugnen på 250 grader.
    2. Skölj de blandade bönorna och låt de rinna av i sil.
    3. Tillaga de frysta bönorna enligt anvisning på paketet och låt rinna av i sil.
    4. Blanda alla bönor i en stor skål med de strimlade salladsärtorna.
    5. Vispa ihop alla ingredienser till vinägretten och slå på.
    6. Salta och peppra och blanda runt. Låt gärna stå i rumstemperatur medan du gör fetaosten i ugnen.
    7. Bryt fetaosten i grova bitar och lägg i en smord form och ringla över lite olja.
    8. Baka i övre delen av ugnen cirka 10-15 minuter tills det får lite färg.
    9. Peppra och strö på lite persilja.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Bönor

    Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept