Bondomelett med potatis och spenat

Du kan använda förvällda nässlor eller kirskål till omeletten om du är intresserad av att plocka mat i naturen.

Skriv ut445 minuter

    400 g potatis, skalad, kokt och skuren i grova bitar

    1 gul lök, skalad och skivad

    oliv- eller rapsolja

    100 g babyspenat

    6 ägg

    1 dl vatten

    ½ kruka dill

    2 krm salt och nymald svartpeppar

    Till servering

    500 g kallrökt lax i tunna skivor

    blandad sallad

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Stek löken försiktig i oljan i en stor panna tills den blir mjuk. Ta upp och lägg åt sidan.
    • Stek potatisen i samma panna i lite mer olja tills den blir gyllene. Salta och peppra och lägg åt sidan.
    • Stek sedan spenaten, lite i taget och låt den mjukna.
    • Blanda allt i pannan och lägg det sedan i en smord ugnssäker form.
    • Vispa ihop ägg och vatten och häll i formen.
    • Grädda mitt i ugnen cirka 20-25 minuter tills omeletten stelnat. Toppa med dillkvistar när den svalnat lite.
    • Servera med rökt lax och sallad.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Spenat

    Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Relaterade recept

    Se mer recept