Du kan använda förvällda nässlor eller kirskål till omeletten om du är intresserad av att plocka mat i naturen. En perfekt allt-i-ett-rätt som kan serveras som den är med bröd eller med till exempel lite rökt lax. Passar även bra som stadig frukost innan en utomhusaktivitet!
Skriv ut445 minuter
400 g potatis, skalad, kokt och skuren i grova bitar
1 gul lök, skalad och skivad
oliv- eller rapsolja
100 g babyspenat
6 ägg
1 dl vatten
½ kruka dill
2 krm salt och nymald svartpeppar
Till servering
500 g kallrökt lax i tunna skivor
blandad sallad
Sätt ugnen på 175 grader.
Stek löken försiktig i oljan i en stor panna tills den blir mjuk. Ta upp och lägg åt sidan.
Stek potatisen i samma panna i lite mer olja tills den blir gyllene. Salta och peppra och lägg åt sidan.
Stek sedan spenaten, lite i taget och låt den mjukna.
Blanda allt i pannan och lägg det sedan i en smord ugnssäker form.
Vispa ihop ägg och vatten och häll i formen.
Grädda mitt i ugnen cirka 20-25 minuter tills omeletten stelnat. Toppa med dillkvistar när den svalnat lite.
Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.
Lax
Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.