Blomkål går att göra mycket gott med. Dess milda kålsmak kan gärna mötas upp av lite rikare smaker som i det här fallet curry och parmesan. Kan både serveras som förrätt och varmrätt. Serverar du den som förrätt så räcker receptet till 6-8 portioner beroende på skål.
Skriv ut4 portioner35 minuter
600 g blomkål
1 gul lök, skalad och hackad
raps- eller olivolja till stekning
8 dl grönsaksbuljong
2 dl havrebaserad gräddersättning
1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
god olivolja
1 tsk curry
2 msk finriven parmesan
4 msk hackad persilja
svartpeppar ur kvarn
Dela, skär bort rotstocken och bryt blomkålen i buketter. Spar cirka 2 dl små bitar av buketter och hacka tills det blir ett smul. Lägg åt sidan.
Hetta upp lite olja i en stor gryta och fräs lök och blomkål utan att det får färg. Häll i buljongen och koka under lock tills blomkålen är mjuk cirka 10-12 minuter.
Tillsätt den havrebaserade gräddersättningen och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
Under tiden blomkålen kokar så hettar du upp lite olja med curryn i en panna och steker de sparade blomkålsbitarna ett par minuter.
Servera soppan med det currystekta blomkålssmulet, parmesan och persilja på toppen. Droppa gärna över lite god olivolja och dra några varv med pepparkvarnen.