Ärtsoppa

Med lite planering är det värt att laga den här goda klassikern. Gör en stor sats och frys in hälften.

Skriv ut10 portioner1 timme och 45 minuter + 8 timmars blötläggning

    500 g gula ärtor

    2 liter grönsaksbuljong

    3 morötter, skalade och skivade

    2 lagerblad

    2 tsk torkad timjan

    1 tsk salt

    Till servering

    stark senap

    torkad timjan och gärna mejram

    ev färsk timjan till dekoration

    knäckebröd och mager ost

     

    1. Skölj ärtorna i en sil.
    2. Lägg dem i en stor skål och häll på ordentligt med vatten så det täcker väl. Låt stå över natten eller 8 timmar.
    3. Skölj ärtorna.
    4. Lägg dem i en stor gryta och häll på buljongen.
    5. Lägg i lagerblad, timjan och salt och låt det sjuda på svag värme utan lock i cirka 1 ½ timme beroende på vilken tjocklek man vill ha på soppan.
    6. Lägg i morötterna när cirka 15 minuter återstår.
    7. Bjud senap, torkad timjan och gärna mejram till.
    8. Knäckemacka med god mager ost är gott till.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept