Äppelkaka med kanel och kardemumma

Gör en god äppelkaka med både kanel och kardemumma.

Skriv ut10-12 portioner50 minuter

    150 g rumstempererat matfett med bra fettkvalitet, t ex ett Nyckelhålsmärkt matfett

    med 70% – 80% fett

    1 dl strösocker

    2 ägg

    2 dl vetemjöl

    1 dl fullkornsvetemjöl

    2 tsk bakpulver

    1 msk malen kanel

    1 krm salt

    Fyllning

    2-3 äpplen, klyftade

    1 msk malen kanel

    1 tsk stött kardemumma

    ½ dl strösocker

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
    3. Vispa fett och socker fluffigt med elvisp.
    4. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
    5. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
    6. Blanda äppelklyftorna med kryddorna och sockret. Lägg äppelklyftorna i ett fint mönster på smeten.
    7. Grädda mitt i ugnen cirka 30 – 35 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
    8. Låt kakan svalna.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept