Äppelkaka med kanel och kardemumma
Gör en god äppelkaka med både kanel och kardemumma.
Skriv ut10-12 portioner50 minuter
150 g rumstempererat matfett med bra fettkvalitet, t ex ett Nyckelhålsmärkt matfett
med 70% – 80% fett
1 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsvetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk malen kanel
1 krm salt
Fyllning
2-3 äpplen, klyftade
1 msk malen kanel
1 tsk stött kardemumma
½ dl strösocker
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
- Vispa fett och socker fluffigt med elvisp.
- Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
- Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
- Blanda äppelklyftorna med kryddorna och sockret. Lägg äppelklyftorna i ett fint mönster på smeten.
- Grädda mitt i ugnen cirka 30 – 35 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
- Låt kakan svalna.
Relaterade recept
Se mer recept