Äppelkaka med citron, pinjenötter och russin

Skriv ut8-10 portioner1 timme och 15 minuter

    2 ägg

    1 ½ dl rörsocker

    ½ dl solrosolja

    1 dl mjölk

    1 citron, rivet skal

    1 tsk vaniljpulver

    3 dl vetemjöl

    1 ½ tsk bakpulver

    1 dl blonda russin, alt vanliga russin

    3 äpplen i klyftor

    ½ dl pinjekärnor

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Olja och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    3. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke.
    4. Blanda oljan med mjölken och tillsätt det tillsammans med citronskal och vaniljpulver. Rör samman mjöl och bakpulver med russinen i en separat skål och blanda sedan ner det i äggsmeten. Rör till en jämn smet.
    5. Häll smeten i formen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över pinjekärnorna.
    6. Grädda mitt i ugnen 50-60 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
    7. Låt kakan svalna innan du tar loss kanten.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept