Apelsingriljerad kalkonstek med krämig grönkål

Ett saftigt alternativ till traditionell julskinka.

Skriv ut6 portioner1 timme och 45 minuter

    1 kalkonstek (800 g)

    1 msk oliv- eller rapsolja

    2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    Griljering

    1 äggula

    3 msk grovkorning osötad senap

    1 ekogisk apelsin, finrivet skal

    2 tsk torkad rosmarin

    2 msk ströbröd

    Krämig grönkål

    200 g grönkål, mittsträng borttagen och bladen grovstrimlade

    1 gul lök, skalad och hackad

    oliv- eller rapsolja till stekning

    2 ½ dl växtbaserad gräddersättning, t ex av havre

    1 msk fransk osötad senap

    2 msk rostad flisad eller flagad mandel

    2 krm salt och svartpeppar efter smak

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn kalkonsteken hastigt runtom så att den får lite färg. Salta och peppra.
    3. Lägg steken i en ugnssäker form och låt den gå klart i mitten av ugnen. När innertemperaturen är 75 grader är det klart. Det tar cirka 1 timme. Ta ut och låt köttet vila.
    4. Höj ugnsvärmen till 250 grader.
    5. Vispa upp äggulan till griljeringen och blanda med senap, apelsinskal, rosmarin och ströbröd.
    6. Bred det över köttet och griljera i mitten av ugnen cirka 5 minuter.
    7. Stek löken glansig utan att den tar färg i lite olja i en panna.
    8. Tillsätt strimlad grönkål och stek den mjuk några minuter.
    9. Häll i gräddersättning och senap och låt det sjuda så vätskan kokar ner och ”binder” kålen.
    10. Smaka av med salt och peppar och toppa med rostad mandel. Servera till den apelsingriljerade kalkonsteken.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Grönkål

    Innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.

    Relaterade recept

    Se mer recept