Apelsin-rosmarinkyckling

Apelsin och rosmarin är en härliga ingredienser i medelhavsmat. Bjud rostad potatis, ris eller gryn och massor med grönt till denna rätt med kyckling. Passar som familjemat åt hela familjen.

Skriv ut450 minuter

    1 kg kycklingdelar med ben, t ex klubbor, lår

    2 apelsiner, gärna blodapelsiner

    3 vitlöksklyftor

    1 kruka färsk rosmarin

    2 msk olivolja

    1 tsk salt + nymald svartpeppar efter smak

    Till servering

    rostad potatis, ris eller gryn

    gröna grönsaker, t ex en blandning av kokt broccoli, stekt spenat, edamamebönor

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Riv skalet från en av apelsinerna och lägg åt sidan.
    3. Skala vitlöksklyftorna och repa av bladen från hälften av rosmarinen. Lägg det på en stor skärbräda tillsammans med saltet och apelsinskalet. Hacka samman allt så det blir ett härligt doftande strössel.
    4. Gnid in kycklingdelarna med strösslet och lägg i en ugnsform. Kläm över saften från apelsinen du rev skalet från.
    5. Skär den andra apelsinen i klyftor och peta ner mellan kycklingdelarna. Ringla över lite olja och peppra ordentligt.
    6. Ställ in i mitten av ugnen cirka 25-30 minuter. Skär i den tjockaste delen på kycklingen, köttet ska inte vara rött och klar köttsaft ska sippra ut. Då är den färdig.
    7. Garnera med färska rosmarinkvistar, servera med ditt val av tillbehör och massor med grönsaker.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept