Apelsin- och roségravad lax

Apelsin och rosépeppar är mycket gott till gravad lax. Passar bra till både julmat och påskmat då apelsinerna är i säsong. Perfekt på en buffé.

Skriv ut8-10 bufféportioner20 minuter + 2 dygns gravning

    800 g färsk laxfilé i bit, (ej mittbit) fryst i 2 dygn men tinad

    ½ dl salt

    ½ dl socker

    1 apelsin, helst ekologisk

    1 msk rosépeppar

    Till dekoration

    1 apelsin, skivad

    lite rosépeppar

    1. Ta bort alla ben i laxen med en liten pincett eller jordgubbssnoppare.
    2. Blanda salt och socker i en skål.
    3. Tvätta apelsinen noga under hett vatten och riv skalet. Blanda i apelsinskal och rosépeppar i salt-sockerblandningen och smula den mellan fingrarna så pepparn smulas sönder en aning.
    4. Klappa in köttsidan på fisken med blandningen.
    5. Dela filén tvärsöver och lägg delarna dubbelt med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del.
    6. Lägg laxen i en plastpåse och grava i två dygn i kylen. Vänd påsen då och då.
    7. Häll bort vätskan som bildats och klappa köttsidorna med lite hushållspapper så det mesta av vätskan sugs upp innan du skär i tunna skivor med vinklat knivblad.
    8. Dekorera med apelsinskivor och rosépeppar.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Relaterade recept

    Se mer recept