Ängamat

Sommarsoppa som smakar ljuvligt med knäckebröd och mager ost.

 

Skriv ut4 portioner25 minuter

    2 msk rapsolja

    3 msk vetemjöl

    5 dl varm grönsaksbuljong

    4 dl mellanmjölk eller växtbaserat alternativ, t ex havredryck

    2 dl mellangrädde eller växtbaserat gräddalternativ

    1/2 tsk salt och nymald svart- eller vitpeppar

    Grönsaker

    3 morötter, skalade och tunt skivade

    2 dl frysta ärtor

    ½ blomkålshuvud, i små buketter

    20 cm purjolök, strimlad tvärsöver

    150 g sockerärtor

    Dekoration

    hackad persilja

    1. Hetta upp oljan i en stor gryta och vispa ut mjölet i det tillsammans med lite av buljongen. Fortsätt att späda med buljongen och vispa kraftigt. Låt det sjuda ett par minuter.
    2. Tillsätt mjölken och grädden under vispning och låt det koka upp.
    3. Lägg i alla grönsaker utom sockerärtorna och låt det sjuda 10 minuter.
    4. Lägg i sockerärtorna och låt det sjuda ytterligare två minuter.
    5. Smaka av med salt och peppar.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept