Med mycket rotfrukter blir det här en mättande gryta. Du kan byta ut älgköttet mot nötkött om du vill.
Skriv ut4-61 timme och 30 minuter
500 g grytbitar av älg
2 lagerblad
1 msk torkad timjan
2 dl rött vin
½ dl balsamvinäger
6 dl hett vatten + 1 tärning ekologisk vilt- eller köttbuljong
1 gul lök, skalad och klyftad
1 kg rotfrukter, t ex morötter, rotselleri, kålrot, skalade och skurna i bitar
2 msk olivolja
10 katrinplommon
4-5 msk maizenaredning
½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
färsk timjan till dekoration
Till servering
kokt potatis, potatispuré eller kokta gryn av valfri sort
gröna lättkokta grönsaker, t ex kokt brysselkål och svartkål
Hetta upp lite olja i en stor panna och bryn köttbitarna med lagerblad och timjan i omgångar så det får lite stekyta. Lägg över det i en stor gryta och häll på vin, balsamvinäger och buljong.
Bryn lök och rotfrukter i omgångar i lite olja och tillsätt det i grytan. Låt sjuda under lock i en timme.
När det är cirka 10 minuter kvar av koktiden på köttet tillsätter du katrinplommonen och låter de koka med.
Red med maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar.
Dekorera med färsk timjan och servera med ditt val av tillbehör samt massor med gröna grönsaker.