Älggryta med rotfrukter och katrinplommon

Med mycket rotfrukter blir det här en mättande gryta. Du kan byta ut älgköttet mot nötkött om du vill.

Skriv ut4-61 timme och 30 minuter

    500 g grytbitar av älg

    2 lagerblad

    1 msk torkad timjan

    2 dl rött vin

    ½ dl balsamvinäger

    6 dl hett vatten + 1 tärning ekologisk vilt- eller köttbuljong

    1 gul lök, skalad och klyftad

    1 kg rotfrukter, t ex morötter, rotselleri, kålrot, skalade och skurna i bitar

    2 msk olivolja

    10 katrinplommon

    4-5 msk maizenaredning

    ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    färsk timjan till dekoration

    Till servering

    kokt potatis, potatispuré eller kokta gryn av valfri sort

    gröna lättkokta grönsaker, t ex kokt brysselkål och svartkål

    1. Hetta upp lite olja i en stor panna och bryn köttbitarna med lagerblad och timjan i omgångar så det får lite stekyta. Lägg över det i en stor gryta och häll på vin, balsamvinäger och buljong.
    2. Bryn lök och rotfrukter i omgångar i lite olja och tillsätt det i grytan. Låt sjuda under lock i en timme.
    3. När det är cirka 10 minuter kvar av koktiden på köttet tillsätter du katrinplommonen och låter de koka med.
    4. Red med maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar.
    5. Dekorera med färsk timjan och servera med ditt val av tillbehör samt massor med gröna grönsaker.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept