Mat för livet

Här hittar du mat som du kan äta med lust och glädje – alltid! Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan. Nya recept kommer varje vecka.

Chokladkaka med avokado och dadlar

Förvänta dig inte den supersöta chokladkakan du är van vid. Det här är en hälsosammare variant men fantastisk god och med fluffig frosting av avokado och choklad.

Skriv ut10-121 timme

    150 g mörk choklad (60%)

    10 dadlar, urkärnade

    1 mogen avokado, skalad och urkärnad

    3 msk rapsolja

    3 ägg

    2 dl mandelmjöl

    ½ dl kakao

    1 krm salt

    Avokadofrosting

    2 mogna avokado, skalade och urkärnade

    ½ dl kakao

    ½ dl flytande honung

    1 msk rapsolja

    1 krm salt

    Till formen

    rapsolja

    kakao

    Till dekoration

    färska hallon

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält chokladen över ett vattenbad.
    3. Lägg dadlar och avokado i en matberedare och kör till en smet tillsammans med rapsoljan.
    4. Lägg i äggen och kör tills det blir blandat.
    5. Tillsätt mandelmjöl, kakao och salt och kör lite till.
    6. Häll till sist i den smälta chokladen och kör tills allt är blandat.
    7. Smörj och pudra en form med kakao som mäter cirka 26 centimeter i diameter.
    8. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 25-30 minuter.
    9. Låt kakan svalna helt och gör frostingen.
    10. Mixa avokadofrukterna med resten av ingredienserna. Bred frostingen på kakan, dekorera med hallon och servera.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept